Yöneticiyi Yönetme Sanatı

“Yöneticiyi Yönetmek”, hem departman hem de şirketin hedeflerine ulaşması ve en iyi sonuçları elde edebilmek için, yöneticilerle sağlıklı ve süregelen yapıcı ve işbirlikçi bir ilişki yürütme sanatıdır. Üstleri yönetmek, yağcılık yapmak, nabza göre şerbet vermek, her söyleneni yaparak çeşitli manevralarla en sevilen çalışan haline gelmek hiç değildir. Güvenli bir ilişki oluşturmak en önemli noktadır. Kimse güvenmediği biri ile sağlıklı bir ilişki geliştiremez.
Peki Yöneticimi Nasıl Yöneteceğim?
Öncelikle kendine güvenli, şeffaf ve net olmak gerekir. Yöneticinin de bir özel yaşamı olduğunu, duygusal iniş çıkışları yaşayabileceğini unutmamak gerekir. Her insanın farklı özellikleri olduğu gibi yönetim tarzları da farklıdır. İlk önce bir insan olarak yöneticiyi tanımak, sonra yönetim stilini anlamak gerekir. Birbirini tanıma sürecinde bir çok şeyi açık açık konuşmakta fayda var; birlikte plan yapmak ve şeffaf olmak birbirine alışma sürecini kısaltacaktır. Çalışan ile yönetici senkronizasyonunun en iyi şekilde sağlanabilmesi için; çalışanlar, yöneticilerinin kendilerine ihtiyacı olduğunu görebilmeli ve bu konuda da sorumluluk alabilmelilerdir.
  
Yöneticiyi Yönetme El Kitapçığı
1- Kendini tanımak: Her insan hayat amacın nedir sorusuna bir cevap verebilmelidir. Kendi önceliklerini, isteklerini, hayallerini belirlemelidir. Aynı şekilde, kariyer yaşamı için de hedeflerini tanımlamalı, nereye kadar hangi sorumlulukları alabileceğini ve ulaşmak istediği noktayı belirlemeli, tüm bunları yöneticisiyle paylaşmalıdır.
2- Yöneticiyi tanımak: Yönetici de beklentileri olan bir iç müşteridir aslında. İhtiyaç ve beklentilerini doğru anlamak, hangi durumlarda nasıl reaksiyon gösterdiğini öğrenmek, nasıl karar verdiğini anlamak ve kişiliğini baştan tanımaya çalışmak önemlidir.
Yöneticim nasıl biri? Sonuç odaklı biri mi yoksa her aşama ile ilgilenen bir detaycı mı?
Yöneticim günün hangi saatinde havasında? Sabah mı daha neşeli yoksa akşama doğru daha mı enerjik? Genel özellikleri tariflemek mümkün mü günü gününe uymuyor mu? Diyelim ki sabahları pek keyifli olmaz, önemli bir konuyu tartışmak ya da bir derdinizi paylaşmak için öğleden sonra kahve ısmarlayın. Muhtemelen çok daha anlayışlı olacaktır.
Yöneticime nasıl destek olabilirim? Sonuçlandırmaya ve başarmaya çalıştığı işi ne kadar iyi kavrarsak o kadar kolay yardım edebiliriz. Amaçlarını bilmek, departmanın da hangi yöne gittiğini  anlamayı kolaylaştırır. Öncelikler listemizi, yöneticinin öncelikli hedeflerine ulaşmasını sağlayacak bir yaklaşımla düzenlersek, maksimum oranda destek verebiliriz.
Yöneticinin öncelikleri değiştiğinde, kendi önceliklerimize de bakıp gerekirse değişiklik yapmalıyız. Yöneticimizle paralel gitmek ve onun ajandasına hakim olmak, en çok neye odaklandığını bilmek yöneticiyi yönetirken kolaylık sağlar.
 3- Yapılan işe hakim olmak: Kendini ve yöneticiyi tanımak kadar yapılan işin en önemli püf noktalarını ve ayrıntılarını bilmek, sektöre, şirketin faaliyet alanına ve yapılan işe hakim olmakta proaktif bir şekilde yöneticiyi desteklemeye yardımcı olur.
 4- Sağlıklı ve düzenli iletişim kurmak: Yazılı ya da sözlü iletişim kanallarını açmak ve bilgi akışını sürekli kılmak, ilişkiyi güçlendirmenin yanı sıra birçok sorunu çıkmadan çözecektir. Yöneticinin en rahat nasıl bilgi aktardığını ve nasıl bilgilendirmeye açık olduğunu bilmek önemlidir.
Yöneticim benden ne bekliyor? Kendisinden ne beklediğini açıkça belirten yöneticiler, tam olarak kendini tanıyan ve hedefini belirlemiş çalışanlar kadar az ne yazık ki. Beklentileri karşılıklı açıkça konuşmak önemlidir. Aynı dili konuştuğumuzdan ve hedefler konusunda aynı kanıda olduğumuzdan emin olmalıyız.
İletişim tek yanlı olmamalı sadece iş için değil arkadaşlık içinde iletişim kurmak paylaşımı anıları arttırmak daha yakından tanışmak birlikte çalışmayı da kolaylaştırır. Püf nokta arkadaşlık-iş ilişkisi dengesini çok iyi kurmak ve her halukarda saygı çerçevesi içerisinde kalmaktır.
 5- Ortak ilkeleri oluşturmak: Yönetici ve çalışan, kendi değerleri üzerine konuşmalı, sonrasında çalıştıkları kurumun beklediği etik davranışların neler olduğu ve kendi iç işleyişlerinde hangi esasları uygulayacakları konusunda anlaşmış olmaları gerekir.
Yöneticiyi ve departmanı iyi göstermek için elimizden geleni yapmalıyız. Bireysel başarı tabiki önemli ancak bir takımın parçası olduğunu unutmamalıyız. Üstlerimizin iyi bir imajı olmasını sağlayacak fırsatları dikkatle takip etmeli, bu konuda gelişim alanları için yeni fikirlerimiz varsa da bunları kendileri ile paylaşmalıyız.
Yöneticileri yönetmede, “ben yönetici olsam nasıl bir ekip isterdim” sorusunu kendimize sıklıkla sormak empati kurmamızı sağlayacaktır. Unutmayalım ki, her yönetici kendisine destek olan ve kendisini bilgi ile besleyen biri ile çalışmak ister.
canel Yazar:

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir