İş hayatındaki büyüklerim bugüne kadar şunu öğütlediler, bilmemekten korkma bilgi öğrenilir, önemli olan insanın özüdür, karakteridir, potansiyelidir, yetenekleridir.
Bana deseler ki iş hayatında başarıyı getiren en önemli yetkinlik sence hangisi ve bir tane söyleme şansın var, kesinlikle “ilişki yönetimi” derdim.
İlişki yönetimi becerisi neden önemli? Çünkü yalnız yaşamıyoruz, çünkü yaşamın her alanında ilişkiler ile varız, çünkü birbirimize ihtiyacımız var.
Yaşam demek, iletişim demek, öyle değil mi? Henüz bebekken annemizle kurduğumuz iletişimle başlıyor ilk ilişkimiz. Hayatımız, hemen her alanda ilişkiler ağı üzerine kurulu, insan uzun süre tek başına olamıyor. Sadece iş hayatında değil tüm ilişkilerimizde yönetebildiğimiz kadar başarılıyız, huzurluyuz…
Yine de üzerinde duracağım, iş hayatımızda ilişkilerimizi nasıl yönettiğimiz, yönetebileceğimiz.
Her ilişkinin başlangıcı tarafların birbirini tanıma süreci açısından sancılıdır. Kariyerinin ortalarından itibaren birçok kişinin iş değiştirme zorluğu biraz da bundan bence. Her yeni ortamınızda kendinizi yeniden anlatırsınız, çevrenizdekileri tanırsınız, ilişkilerin dinamiğini anlayıp yönetmeye başlarsınız. Bu da bir zaman alacağından rahatlık alanında kalmak kolay gelir, yine de bu durum gerektiğinde engel olmasın cesur adımlara.
İster kendi seçimimizle, ister zoraki şartlarla iletişimde olduğumuz, ilişki kurduğumuz insanlarla çevriliyiz. Özel hayatta seçim şansımız varken iş hayatında öyle olmadığını biliyoruz. Madem elimizdeki bu ve yönetmemiz gerekiyor, peki ne yapmalı?
Şu bir gerçek ki, hepimiz biriciğiz, retina taramamız da tek, parmak izimiz de. Bununla ilişkimi iyileştirsem ne olur geliştirsem ne olur demeyin, herkese şans verin. Herkesten öğrenilecek şey var muhakkak. İş hayatında çok da hoşlanmadıklarımızla iletişimden kaçarken, hatırımızda olsun.
Başarı ve huzurun anahtarı ilişki yönetimi ise ki bence hepimizin çokça gözlemi vardır, ilişkileri doğru yönetmek ihtiyaçtan çok gereklilik değil mi?
Neredeyse 10 yıldır kurumsal yaşamdayım, ilişki yönetiminde başarılı olan insanları özellikle gözlemledim ve bana göre “doğal” ve “kendiliğinden” başaranların ortak özellikleri var.
Başarılarını en çok karşı tarafı “iyi tanımaya” borçlular. Bunun için bariz bir çabaları da var üstelik. Bir de karşılık beklemeden adım atıyorlar. O yapsın diye beklemeden ilk selam veren olmak, ilk adım atan olmaktan çekinmiyorlar ve en güzeli hangi işi yaparlarsa yapsınlar kendilerine ördükleri bir kozaları yok.
İlişkiyi yönetebilmek kimimizin fıtratında olduğundan doğal akışta yaşanıyor belki. Ancak ben herkes için geliştirilebilir olduğu kanaatindeyim. Bu alanda başarılı olduğuna inandığım insanlara dair gözlemlerimden bazı başlıklarım var.
İlişki Yönetimi becerisi nasıl geliştirilir?
1.Kendini tanıma: Kendini bilmeyen başkasını nasıl bilsin? Kimliğimiz, değerlerimiz, rollerimiz, tepkilerimiz anahtarlarımız olsun. Biz egosal taktiklerimizi anlar, zorlandığımız ya da güçlü olduğumuz alanları bilirsek daha kolay olmaz mı diğerini tanımaya başlamak?
2.Karşımızdaki kişiyi tanıma:
İlişki bir süreç ve bu süreçte bazı doneleri toplamak gerekiyor. Özellikle başlangıçta toplamak çok önemli ve daha kolay.
- Mimik, jest, beden diline dair gözlemlerimiz; kişinin neyi sevip sevmediği, kendine has tepkileri gibi.
- Etkin dinleme!
- Değerli hissettirmek, ona dair önemli günleri ya da anları, olayları, konuları unutmamak.
- Dozunda onaylama, herkes onaylanmak, kabul görmek ister özünde.
- Etkin dinleme! (Söylemiş miydim?)
- Güven sağlama, her iyi ilişki güven üzerine kurulu. (Gerçekten güvenilir olma)
- Uzlaşmacı olma.
- Etkin dinleme! (Bunu daha önce yazdım mı?)
- Karakteristik olarak geride kalma ihtiyacımız olsa da cesaretle ilk adım atan olma.
- Açık iletişimci olma ve problemleri, negatif durumları doğru bir dille ifade edebilme.
- Yaşam enerjisini yükseltme, daha iyi bir imaja ve neşeye sahip olma.
İşte benim ilişkilerini karşılarında kim olursa olsun başarıyla yöneten, nabza göre şerbet veren ve bunu doğallıkla yapan insanlardan gözlemlediğim kadarı ile yukarıda saydıklarım konusunda gelişmemiz önemli.
İlişki yönetimi aslında bir duygusal zekâ öğesi olabilir zira diğerinin duygularını anlama ve yönetebilme becerisi bu.
Duygu yönetimi ile ne işim olur demediğimize göre, böyle geldik böyle gidelim olmasın, değil mi?İlişki yönetimi becerisi, etkin satış için satışçıların ya da muhtelif insan kaynakları uzmanlarının tekelinde ve ilgi alanında olmasın. Hangi işi yaparsak yapalım, hepimizin önemsediği bir konu olsun, geliştirdikçe meyveleri de yanımıza kar.
İlk Yorumu Siz Yapın